Naši stipendisté| Daniel Mužátko| Nejen studiem živ je člověk
27. února 2019 Daniel Mužátko

Nejen studiem živ je člověk

Už je konec února, zase jsem za půlkou semestru a zkouškové se kvapem blíží. Sice je pro mě studium matematiky stále těžší a často si musím dlouho do noci lámat hlavu nad zapeklitými problémy a důkazy, na druhou stranu o to větší je pak radost z nalezeného řešení - a to se vyplatí. Navíc, bylo by smutné, kdyby studium na vysoké škole nebyla pořádná výzva. Dnes Vám ale nechci motat hlavu svým studováním a svým veřejným životem na univerzitě. Naopak. Chci Vám říct něco z každodenní praxe každého studenta. Píšu o vaření a jídle.

Moc rád jím a zdaleka ne vše mi chutná! Chápu, že to tak má většina lidí, nicméně když jste studentem v cizině, staví vás to před dvě možnosti: Buď budete chodit do dobrých restaurací, kaváren a cukráren, nebo si prostě dobré jídlo budete muset uvařit. Protože ta první možnost je docela nákladná a student jako já nemá zrovna peněz na rozhazování, musel jsem si logicky vybrat tu druhou.

Výhodou skotských studentských bytů jsou prostorné a velmi dobře vybavené kuchyně. Je to trochu zvláštní, protože Skoti ani Angličané většinou moc času vaření nevěnují a velmi dobře by si vystačili jenom s mikrovlnkou. A ostatně ani tu většinou nepotřebují, protože fast-food se prodává už teplý. V britských supermarketech najdete spoustu předpřipravených jídel: nadívané kuře, které stačí jen dát na dvě hodiny do trouby a výsledek vás zaručeně odrovná. Dobrá čočková polévka, kterou stačí jen ohřát. Dokonce i humra si můžete koupit už předpřipraveného - stačí ho prohřát v horké vodě nebo mikrovlnce a můžete se naobědvat jako pán. Nic z toho mi není sympatické. Chápu, že občas člověk prostě nestíhá, a tak sáhne v obchodě po něčem takovém, ale abych jedl každý den něco, o čem ani přesně nevím, z čeho je to vyrobené, to se mi příčí.

A tak vařím. A peču. A daří se to. Většinou. Začínal jsem velice jednoduchými recepty, které jsem znal z domova - jednoduché polévky, vejce na mnoho způsobů, těstovinové saláty a podobně. Potom jsem si začal péct chleba. Zastesklo se mi totiž po domácím žitném chlebu, neboť zde je k nesehnání. Bylo docela obtížné najít kvalitní žitnou mouku, není to tu vůbec běžná surovina, ale nakonec jsem jednou vstoupil do polského obchodu a vítězoslavně vyšel s třemi kily hladké žitné. A od té doby si peču chleba, housky nebo placky prakticky každý týden.

Brzy mě začalo nesmírně bavit objevovat nové chutě a suroviny. Začal jsem sledovat různé pořady o vaření a vždycky, když mě něco napadlo, nakoupil jsem vše potřebné a hned to vyzkoušel. Několikrát jsem připravoval skotské mušle a lososa a hovězí líčka a kachnu - s ničím z toho jsem dřív doma nepracoval. Ne, že bych to neochutnal, ale jíst něco a připravovat to, to je velký rozdíl. A musím se pochlubit, že se mi vesměs dařilo a daří. Pravda, játra nemám rád, a přestože jsem se snažil je připravit podle velmi dobře vypadajícího receptu Gordona Ramseye, nic se na tom nezměnilo. Zato hovězí steaky, lilkové pyré, pečené vepřové koleno, pečený jehněčí bok se zeleninou vařenou v bylinkové páře, nebo kachna se zelím dopadly znamenitě.

Tohle nepíšu, abych se vychloubal. Přestože jsem na svoje kuchařské úspěchy pyšný, píšu to, abych povzbudil všechny ostatní studenty, aby se nebáli a vařili. Jde totiž jenom o to začít a nepřestat kvůli prvnímu nezdaru. Odměnou je pak nejen zdravý a chutný pokrm, ale taky pocit z vytvoření něčeho, co má smysl. Jídlo totiž má vždycky smysl. V našich životech se ale čím dál méně setkáváme s něčím, co má smysl samo o sobě. A už kvůli tomu opravdu má cenu se mezi studováním parciální integrace riemannovských integrálů a determinantů grup na chvíli zastavit a něco dobrého si uvařit. Dobrou chuť!

 

Všechny články

28. února 2021

Závěrečná práce

V podzimním semestru čtvrtého ročníku musí každý student matematiky na Aberdeenské univerzitě...

Více
15. listopadu 2020

Nepřítomnost

Hranice světla poznáváme jen díky tmě, melodie je zvuk zasazený do ticha a o zlu lidé mluví,...

Více
14. července 2020

Mějme rádi matematiku!

Tento rok byl jarní semestr v Aberdeenu jiný, ostatně jako i všude jinde. Nehodlám Vás zatěžovat...

Více
28. února 2020

Nejtěžší část

Studium na vysoké škole přináší radost i urpení, výzvy a zklamání. Mnoho studentů se shodne,...

Více
5. prosince 2019

Jak učit matematiku

Jako každým rokem tento podzimní semestr utekl zase o něco rychleji než ten minulý, a tak mi...

Více
30. června 2019

Ta „větší“ polovina

Občas musí člověk použít i zcela nelogické výrazy, aby se alespoň trochu přesně vyjádřil. Jak...

Více
27. února 2019

Nejen studiem živ je člověk

Už je konec února, zase jsem za půlkou semestru a zkouškové se...

Více
14. listopadu 2018

Lekce Kung-Fu

Vždycky mne zajímala východní kultura, rád čtu Konfucia, Lao-C’, básníka Li-Po, zajímal jsem...

Více
28. června 2018

Aberdeen University Maths Society

Aberdeenská univerzita je proslulá nespočtem studentských spolků...

Více
27. února 2018

Bezdomovec

Aberdeen je plný překvapivých lidí a míst. Mezi studentskou vesnicí a univerzitou se rozléhá...

Více
13. listopadu 2017

Žula, škola, Hume. A čísla.

Snad už jen kvůli tomu, že je v Aberdeenu zkouška sirén každou...

Více
Zpět na hlavní stránku

Probíhá ověření zadaných údajů. Nezavírejte, prosím okno prohlížeče a vyčkejte na dokončení.