Naši absolventi| Tomáš Marťák| Začátek druhého ročníku na University of...
15. listopadu 2017 Tomáš Marťák

Začátek druhého ročníku na University of Glasgow

S koncem prvního semestru 2. ročníku na univerzitě je už lépe patrný rozdíl oproti minulému ročníku, který strukturou téměř připomínal rozšířenou maturitu z biologie a chemie. Tento semestr je „vylepšenou“ a vcelku rozšířenější verzí vybraných částí minulého ročníku. Zatím zvládám všechny své předešlé koníčky, ale pomalu začíná být těžší stíhat korepetice orchestru, tréninky karate, studium doma, a ještě k tomu zvládat spát déle než 7 hodin denně.

Tento semestr začal pozvolně, tentokrát jen s dvěma kurzy. Z každého kurzu mám jednou denně přednášku a tříhodinovou laboratoř každý týden. Při opakování učiva jsem si však všiml, že mně někdy trvá zcela nepřiměřenou dobu, se jen na jednu lekci naučit, hlavně v lekcích imunologie či biochemických procesů. Přednášky jsou tento rok mnohem zajímavější a utvrdily mě v odhodlání absolvovat laboratorní praxi přes léto. V jedné sérii laboratorních cvičení jsme dokonce sekvenovali a posléze zkoumali vlastní gen kódující receptor hořkosti; díky tomuto cvičení jsme se naučili množství užitečných molekulárních metod.

Naučili jsme se pracovat v analytickém programu R a rovnou jsme ho museli využít při tvorbě grafů a tabulek ne do jedné, ale hned do dvou laboratorních zpráv. I přes to, že jsme na napsání a odevzdání cvičení měli asi dva týdny, nutný výlet do Prahy a brutální celovíkendové zkoušky s orchestrem mi celkem zavařily a úlohy jsem odevzdal doslova na poslední minutu. Mimo tuto událost už více či méně stíhám. Velmi se těším na druhý semestr, kdy se konečně začneme více soustředit na náš vybraný titul.

Přes poslední dva měsíce jsem se opravdu zlepšil ve vaření; bylo to z velké části z nutnosti, protože častější návštěvy restaurací v Glasgow vyjdou opravdu mastně a mám často touhu ochutnat nějakou zahraniční specialitu. Vyzkoušel jsem množství nových receptů, z kterých mezi ty nejlepší patřili asijské. Za můj největší kulinářský úspěch považuji japonský farmářský ramen. Příprava pokrmu sice trvala dobrých několik hodin, ale rozhodně stála za to. Vaření mně přijde jako skvělý odpočinek mezi studiem. 

Všechny články

6. srpna 2020

Konec mého studia na University of Glasg...

Tak je to tu, konečně jsem vystudoval bakaláře biochemie na University...

Více
28. února 2020

Poslední zima mého bakalářského studia

Kde bychom byli, kdybych jako správný obyvatel Spojeného království...

Více
3. prosince 2019

Začátek mého posledního roku v Glasgow

Můj první rok začal docela rušně a tato neděle byl první den...

Více
11. září 2019

Mé léto

Teď když už jsem se propotácel třeťákem a konečně můžu pokračovat s životem, sedím v krásném...

Více
1. března 2019

Sporty a pokroky v kulinářství

Druhý semestr třeťáku už plyne v plném proudu a já jsem jen vděčný...

Více
15. listopadu 2018

Krásná volnost třeťáku

Téměř bez varování se chýlí další semestr mého studia biochemie na universitě v Glasgow ke...

Více
1. července 2018

Led, oheň a hrátky s E. coli

Dva roky v Glasgow uplynuly mnohem rychleji než jsem čekal. Už...

Více
28. února 2018

První praxe!

Už jsem se prokousal přes dvě třetiny druhého semestru a za celé období jsem nezažil ten slastný...

Více
15. listopadu 2017

Začátek druhého ročníku na University of...

S koncem prvního semestru 2. ročníku na univerzitě je už lépe...

Více
3. července 2017

Konec mého prvního roku v Glasgow

S koncem prvního roku na University of Glasgow přichází čas,...

Více
1. března 2017

První semestr na University of Glasgow

První semestr skončil před měsícem a už jen za tři měsíce pro...

Více
16. listopadu 2016

Rok jako žádný jiný

Tento rok mě vyrazil dech svou náhlostí a ani se už nestačím divit všem změnám, kterým do mého...

Více
Zpět na hlavní stránku

Probíhá ověření zadaných údajů. Nezavírejte, prosím okno prohlížeče a vyčkejte na dokončení.