11. září 2019 Tomáš Marťák

Mé léto

Teď když už jsem se propotácel třeťákem a konečně můžu pokračovat s životem, sedím v krásném teplíčku třiceti pěti-stupňového pokoje v paneláku v Brně a užívám si občasnou dvanáctku od Hauskrechta.

Po tom, co jsem velkou část druhého semestru strávil psaním přihlášek na letní praxe – často místo času, který jsem mohl mnohem lépe využít studiem na velké zkoušky – se mi konečně poštěstilo a byl jsem přijat na dvouměsíční praxi v laboratoři Mary O’Connell v Brněnském CEITECu, kde se zabývám rolí enzymu ADAR1 v boji proti malárii. Ještě před tím, než jsem na léto opustil deštivé Glasgow, jsem však stihl být znovu zvolen pokladníkem Kelvin Ensemble a nově i kapitánem karate klubu. Těšil jsem se na klidné léto plné odpočinku. Zdá se ale, že mi nebylo souzeno. Naštěstí jsem ještě těsně nebyl zvolen do komise Glasgow University Malt Whisky klubu, roli, o kterou jsem se přihlásil ve slabé chvilce vyvolané přemírou velmi dobré whisky na ročním obecném shromáždění klubu, která ještě navíc byla zadarmo. Do toho malého zbytku času, které jsem měl před odletem, jsem ještě zvládl napěchovat výlet do krásného severu Skotska s kamarády z karate klubu. Vyfotil jsem tam nejlepší fotku krásného západu slunce nad mořem, kterou kdy budu mít z jednoho z mála suchých dní ve Skotsku. Také jsem zažil krásné roje skotských muchniček na vlastní kůži při kempování i nečekaně ledovou vodu v moři, po které jsem sice chvíli necítil zfialovělé nohy, ale byl jsem patřičně osvěžen po rozmrznutí. 

Sotva jsem se dostal ke konci čtvrtého týdne praxe na CEITECu, hned jsem si vysloužil přezdívku ‘Pekař‘ po neblahém propálení nitrocelulózové membrány s bílkovinami. Občas mám hlodavý pocit, že do laboratoře asi nepatřím, hlavně po tom, co díky nedostatku zkušeností udělám něco, co mi s odstupem přijde naprosto směšné a hloupé. Snažím se však z každé zkušenosti brát to nejlepší a stále se zlepšovat. Neustále jsem obklopován lidmi, kteří jsou na mnohem vyšší úrovni než já jak prakticky tak vědomostně – částečně i díky tomu, že jsem zatím v laboratoři jediný bez bakalářského či magisterského titulu. Je to pro mě skvělá motivace naučit se víc. Často však upadám do beznaděje a počet věcí, který mi zbývá se naučit, je zdánlivě nekonečný. Jsem ale opravdu vděčný za příležitost pracovat v této laboratoři a mám ještě měsíc na to, abych se snažil dosáhnout lepších výsledků.

  Mám velké plány na léto, a doufám, že z nich zvládnu uskutečnit co nejvíc v rychle ubývajícím čase před tím, než se vrátím na poslední rok bakalářského studia do Glasgow. Zaprvé si chci zlepšit kondici při přípravě na Plzeňský Predator Race tím, že každý den běžím s těžkým baťohem do kopce na CEITEC a snad časem i tím, že zase začnu chodit do posilovny. Konečně jsem začal psát blog o vaření a do příštího měsíce bych ho měl být schopen zveřejnit. Zároveň plánuji napsat Android aplikaci, která by mi umožnila vytvářet si přehlednější recenze ochutnávek piv. Všechny tyto projekty musím dokončit co nejdříve, protože mé studium je čím dál tím těžší a potřebuji vyvážit trochu slabší známky, které jsem obdržel o zkouškovém, alespoň pokud chci dokončit studium s vyznamenáním. Jedinou další aktivitu, kterou si plánuji ponechat, je vaření a experimentování v kuchyni. Dal jsem si za úkol přes příští rok uvařit alespoň jednu várku piva. Na příští rok se těším a budu se co nejvíc snažit, abych všechno zvládl!

Všechny články

6. srpna 2020

Konec mého studia na University of Glasg...

Tak je to tu, konečně jsem vystudoval bakaláře biochemie na University...

Více
28. února 2020

Poslední zima mého bakalářského studia

Kde bychom byli, kdybych jako správný obyvatel Spojeného království...

Více
3. prosince 2019

Začátek mého posledního roku v Glasgow

Můj první rok začal docela rušně a tato neděle byl první den...

Více
11. září 2019

Mé léto

Teď když už jsem se propotácel třeťákem a konečně můžu pokračovat s životem, sedím v krásném...

Více
1. března 2019

Sporty a pokroky v kulinářství

Druhý semestr třeťáku už plyne v plném proudu a já jsem jen vděčný...

Více
15. listopadu 2018

Krásná volnost třeťáku

Téměř bez varování se chýlí další semestr mého studia biochemie na universitě v Glasgow ke...

Více
1. července 2018

Led, oheň a hrátky s E. coli

Dva roky v Glasgow uplynuly mnohem rychleji než jsem čekal. Už...

Více
28. února 2018

První praxe!

Už jsem se prokousal přes dvě třetiny druhého semestru a za celé období jsem nezažil ten slastný...

Více
15. listopadu 2017

Začátek druhého ročníku na University of...

S koncem prvního semestru 2. ročníku na univerzitě je už lépe...

Více
3. července 2017

Konec mého prvního roku v Glasgow

S koncem prvního roku na University of Glasgow přichází čas,...

Více
1. března 2017

První semestr na University of Glasgow

První semestr skončil před měsícem a už jen za tři měsíce pro...

Více
16. listopadu 2016

Rok jako žádný jiný

Tento rok mě vyrazil dech svou náhlostí a ani se už nestačím divit všem změnám, kterým do mého...

Více
Zpět na hlavní stránku

Probíhá ověření zadaných údajů. Nezavírejte, prosím okno prohlížeče a vyčkejte na dokončení.