Naši absolventi| Tomáš Marťák| Krásná volnost třeťáku
15. listopadu 2018 Tomáš Marťák

Krásná volnost třeťáku

Téměř bez varování se chýlí další semestr mého studia biochemie na universitě v Glasgow ke konci. Tentokrát je ale tento proces mnohem bolestivější. Ne, že bych čekal, že bude třeťák jednodušší než předešlé ročníky, hlavně po tom, co jsem slyšel od čtvrťáků. Rozhodně jsem ale nepočítal s 6,5 hodinovými laboratořemi třikrát až čtyřikrát do týdne hned od prvního dne výuky. Měli jsme sice každý den obědovou pauzu, ta však byla skvěle vyvážená nutností zůstat v laboratoři delší dobu, abych vůbec pochopil, co mám dělat. O prázdninách jsem opravdu asi zhloupl, zpětně opravdu nechápu, co mi mohlo přijít obtížného na zkoumání aktivity a specificity ubohých dvou enzymů na jednoduchém spektrofotometru.

Ze svých dosavadních zkušeností můžu říci, že silně nedoporučuji si nakládat hodně mimoškolních aktivit v třeťáku biochemie. Tentokrát jsem si to zazdil tím, že jsem se přihlásil do funkce pokladníka ve dvou spolcích zároveň. Přijde mi zcela vyčerpávající neustále ždímat poplatky z více než stovky studentů z karate spolku a Kelvin Ensemble, a ještě k tomu všemu se muset vypořádávat s neposlušnými bankami. Navíc se mi dokonce motají šekové knížky, protože jsem jednou téměř zaplatil za licence na karate šekem z Kelvin Ensemble. Počet deadlinů překvapivě moc neklesá, a že je jich hodně se všemi turnaji, koncerty, fundraisingem a samozřejmě se všemi univerzitními aktivitami. Na druhou stranu se mi pomalu zlepšuje plánování si svého rozvrhu. Snad vydržím ještě do konce roku než dodělám zkoušky.
   
Tohle pololetí jsem měl podstatně vyšší úspěchy v karate: zvládl jsem ukořistit 1. místo v juniorech v katech ve skotské JKA soutěži (9. listopadu) a s trochou tréninku se snad umístím i v letošním nebo příštím SSS či BUCS. Snažím se účastnit se tří tréninků týdně, ne vždy to ale vychází. Čtvrtý úterní trénink přeskakuji, abych mohl chodit hrát do orchestru Kelvin Ensemble, se kterým tuto neděli (18. listopadu) máme koncert: hrajeme Brahmsovu 2. symfonii, Festivní ouverturu od Šostakoviče a části Griegovo Peer Gynta.
   
Zlepšil jsem se i ve vaření – troufnu si říci, že se mi konečně povedlo vytvořit téměř dokonalý burger. Šťavnatý burger jemně přikrytý skvostným skotským čedarem, omáčka z domácí majonézy, opečené brambory, no prostě lahůdka. Začal jsem si dělat i vlastní kváskový chléb, s tím už to však taková sláva není. Kvásek celý první týden smrděl opravdu šeredně, ale nakonec mi přece jen dokvasil. Chleba se však snaží i po mém trapném šestém pokusu dodržovat Murphyho zákon při každé příležitosti, a to ať používám kterýkoliv recept či úpravy chci. Vždy začnu s krásně odleželou vláčnou hroudou těsta, kterou pak okořením a nechám přes noc na kredenci v kuchyni. Ráno těsto, ač lehce zfermentované, odhodlaně sedí na dně mísy a o nějakém kynutí si leda tak mohu nechat zdát. Nakonec to vzdám a dám chleba kynout do trouby na 40 stupňů – těsto předem samozřejmě pořádně prohňácám a pomoučím před vložení do mísy s pořádně pomoučenou plenou. Za pár hodin těsto vytáhnu a žjova: dříve krásně pevné těsto je rázem tekuté a skvěle lepí na plenu i přes tunu mouky, kterou jsem na ni nasypal. Po obtížném odřezávání těsta na plech ho dám do pece, kde se bochánek krásně rozplizne do tvaru připomínající placaté kravské lejno. Pak začne chleba bobtnat, a já se po dopečení těším na rozkrojení, musím však počkat na vychladnutí. S velkým smutkem pak pravidelně zjišťuji, že velikost bublin v chlebu zaručuje, že zhruba třetina až polovina každého krajíce neexistuje – na snídani se maže opravdu špatně. Říkám si ale, že se to jednou určitě povede.

Všechny články

6. srpna 2020

Konec mého studia na University of Glasg...

Tak je to tu, konečně jsem vystudoval bakaláře biochemie na University...

Více
28. února 2020

Poslední zima mého bakalářského studia

Kde bychom byli, kdybych jako správný obyvatel Spojeného království...

Více
3. prosince 2019

Začátek mého posledního roku v Glasgow

Můj první rok začal docela rušně a tato neděle byl první den...

Více
11. září 2019

Mé léto

Teď když už jsem se propotácel třeťákem a konečně můžu pokračovat s životem, sedím v krásném...

Více
1. března 2019

Sporty a pokroky v kulinářství

Druhý semestr třeťáku už plyne v plném proudu a já jsem jen vděčný...

Více
15. listopadu 2018

Krásná volnost třeťáku

Téměř bez varování se chýlí další semestr mého studia biochemie na universitě v Glasgow ke...

Více
1. července 2018

Led, oheň a hrátky s E. coli

Dva roky v Glasgow uplynuly mnohem rychleji než jsem čekal. Už...

Více
28. února 2018

První praxe!

Už jsem se prokousal přes dvě třetiny druhého semestru a za celé období jsem nezažil ten slastný...

Více
15. listopadu 2017

Začátek druhého ročníku na University of...

S koncem prvního semestru 2. ročníku na univerzitě je už lépe...

Více
3. července 2017

Konec mého prvního roku v Glasgow

S koncem prvního roku na University of Glasgow přichází čas,...

Více
1. března 2017

První semestr na University of Glasgow

První semestr skončil před měsícem a už jen za tři měsíce pro...

Více
16. listopadu 2016

Rok jako žádný jiný

Tento rok mě vyrazil dech svou náhlostí a ani se už nestačím divit všem změnám, kterým do mého...

Více
Zpět na hlavní stránku

Probíhá ověření zadaných údajů. Nezavírejte, prosím okno prohlížeče a vyčkejte na dokončení.