30. června 2015 Tereza Hausmanová

Začátek konce

Čtyři roky bakalářského studia jsou zdárně za mnou. Přemýšlím, zda bych chtěla zastavit čas a vrátit se zpátky či jsem připravená jít dál.

Jelikož poslední ročník na Warwicku končil celkem dlouho – odevzdávání esejí, poté učení na zkoušky, konec zkoušek, měsíc volna, stěhování se z kolejí a nyní už zbývá jen promoce, kdy si oblečeme (respektive vypůjčíme za velké peníze) černou róbu a užijeme si pět sekund slávy při předávání diplomu – jsem tak nějak připravena, jít dál.

Momentálně mě cesty zavanuly na jihozápad Anglie do oblasti Devonu, kde dobrovolničím na bio farmě. Mimo chování krav, hus a slepic, tu pěstují zeleninu všeho druhu, mají krásné levandulové pole a obrovskou zahradu plnou růží. Tak trochu hotový ráj, s tím, že veškeré jídlo pochází z bio surovin a paní domácí peče výborné dorty.

V dnešní době tento styl cestování známý jako „wwoofing“ je velmi populární. Dobrovolník pracuje zhruba 5-7 hodin denně (víkendy jsou většinou volné) a dostane jídlo a ubytování zdarma. Dnes jsem například pomáhala krmit zvířata, sekat trávu, trhat plevel a poté mě a další dobrovolnici Annu z Německa paní domácí odvezla na pláž, kde jsme strávily odpoledne. Zítra nás čeká pomáhání v čajovně.

WWoofing mi přijde skvělý v tom, že člověk může zůstat na jednom místě, jak dlouho chce, poznat okolí, nové lidi a přiučit se něčemu novému. Je taky zajímavé na vlastní kůži zažít práci, kterou farmáři musí dělat, abychom si mohli na trhu koupit čerstvou zeleninu. Rozhodně bio výroba není tak růžová, jak nám prezentují plakáty na dotaci farmářů z Evropské Unie.

Na farmě plánuji pobýt 12 dní, poté promoce a hurá domů organizovat mezinárodní projekt pro mladé. A další cesta? Ta je ve hvězdách… avšak v září zpátky do Anglie na magisterské studium!


 

Všechny blogy

30. června 2016

Konce a nové začátky?

Právě jsem na letišti v Londýně a přemýšlím o posledních devíti měsících, které mi přinesly...

Více
1. března 2016

Druhý semestr

Už je zase to období roku, kdy člověk neví kam dříve skočit. Začátek akademického roku byl...

Více
15. listopadu 2015

Cardiff – první dojmy

Koncem září jsem zahájila magisterské studium na Cardiff University, obor MSc Food, Space and...

Více
30. června 2015

Začátek konce

Čtyři roky bakalářského studia jsou zdárně za mnou. Přemýšlím, zda bych chtěla zastavit čas...

Více
1. března 2015

Tři zásady, které mi pomáhají zvládnout poslední...

Studium na univerzitě může být bezpochyby náročné a stresující,...

Více
17. listopadu 2014

Změna k lepšímu začíná sama sebou

Buddha kdysi řekl: „Jsme to, co si myslíme“.

Více
5. května 2014

Španělská „siesta“

Po dvou celkem náročných ročnících strávených na Warwicku jsem se vydala na 10 měsíců na Erasmus...

Více
16. července 2013

Druhý rok u konce

Než jsem to stihla postřehnout, byl poslední trimestr za mnou. Čím je člověk starší, tím čas...

Více
8. března 2013

Studentská iniciativa - etické a bio potraviny...

Britské univerzity jsou známé pro své nespočetné množství studentských...

Více
19. listopadu 2012

Dobrovolnictví v rozvojové zemi? Proč ne...

Počáteční pocit bytí znovu za La Manchem a žít na 11 týdnů kompletně...

Více
9. července 2012

Co přinesl první rok

Když se vrátím v čase zpátky na poslední týden září roku 2011, vybaví se mi, jak jsem celá...

Více
7. března 2012

Téměř konec druhého semestru

Je pravda, že čím je člověk starší, tím čas utíká rychleji. Než...

Více
25. listopadu 2011

Univerzita mých snů

Skvělí lidé, zajímavé předměty, program nabitý každý den od rána do večera a uvědomění si mnoha...

Více
Zpět na hlavní stránku