Naši absolventi| Ibolya Běláková| První týdny na Japonské univerzitě
3. listopadu 2016 Ibolya Běláková

První týdny na Japonské univerzitě

Můj úplně první měsíc na vysoké škole právě skončil a nebyl speciální jen kvůli změně z gymnázia na univerzitu, ale také kvůli tomu, že studuji v Japonsku.

Univerzita, pro kterou jsem se rozhodla, je tu poměrně unikátní, jelikož nabízí několik programů vyučovaných i v angličtině a ne pouze v japonštině. Já chodím do programu GIGA (Global Information and Governance), přesněji do fakulty Policy Management. Sice je nám doporučeno si toho první semestr nenabrat příliš, ale máme možnost chodit na přednášky v angličtině i v japonštině a to na kterémkoliv z šesti kampusů, které Keio University má v Tokiu i mimo něj. Navíc musíme během prvního semestru získat kredity i z povinných předmětů, jako je tělocvik, základy programování, matematiky a psychologie.

Nicméně i tak jsem si byla schopná zvolit spoustu zajímavých předmětů. Oblíbenost různých předmětů závisí, přesně jak jsem očekávala, na profesorovi, spíše než na předmětu samotném. Menším problémem totiž občas bývá lámaná angličtina některých profesorů, která snižuje kvalitu komunikace a porozumění látce. Mezi mé oblíbené předměty patří například asijský workshop, mezinárodní vztahy, regiony a společnost, a mé intenzivní lekce japonštiny, které mívám čtyřikrát týdně. Nyní mám půl-semestrální zkouškové období, tak jsem zvědavá, jak tu zkoušky probíhají.

Škola stranou, jsem si jistá, že čtenáře bude spíše zajímat samotný život v Japonsku, zemi tak odlišné od České republiky. Kampus, kde sídlí má fakulta, je poněkud dál od Tokia, vlakem a autobusem zhruba hodinu a půl. Já ale bydlím blízko školního areálu, tak často jezdím na kole. Studenti tu buď bydlí s rodiči, ve vlastním bytě blízko kampusu, či na kolejích. Já jsem se rozhodla pro ubytování typu sharehouse, což je něco jako větší byt, o který se dělíte se spolubydlícími a vlastní ho buď nějaká sharehousová společnost či jednotlivec.

Také si tu strašně pochvaluji školní jídelnu, nabízí tradiční, poměrně kvalitní japonská jídla za dobré ceny. Výběr je tu opravdu široký, dokonce máme malou samoobsluhu přímo vedle učeben. Po škole většinou buďto pracuji, jelikož mám dvě brigády, nebo chodím na schůzky klubů, kterých jsem členem – například asociace mezinárodních studentů či klubu pro zájemce o tvoření společností typu startup.

Život je tu velmi hektický a opravdu nikdy se tu nenudím, ale věřím, že studovat právě tady byla vynikající volba.

 

Všechny články

21. srpna 2020

červen 2020

Tento semestr byl můj poslední na Keio University a stejně jako většina vysokoškoláků po celém...

Více
28. února 2020

Konec února

Konec února je tu, což znamená že polovina mých posledních jarních prázdnin během mého bakalářského...

Více
29. listopadu 2019

Podzim v Japonsku

Podzim v Japonsku je nádherný. Lidé cestují z města do přírody, k jezerům a řekám aby se mohli...

Více
25. září 2019

Červen

Červen je pro mě na univerzitě zvláštní měsíc. Profesoři pomalu začínají zvěřejňovat zadání...

Více
15. listopadu 2018

“Meri Kurisumasu” z Japonska!

Jestliže žijete v Japonsku a těšíte se na zimu, tento rok vás...

Více
29. června 2018

Konec druhého ročníku

Konec mého druhého ročníku na Keio University je blízko a semestrální finální zkoušky ještě...

Více
27. února 2018

Druhý ročník jakožto rok výzev a příleži...

Začátek mého druhého roku na univerzitě byl také začátkem mnoha...

Více
15. listopadu 2017

Nové projekty a čerstvá motivace

Rok 2018 se pomalu blíží a tak se tento příspěvek bude nést ve...

Více
3. července 2017

Deštivé období v Japonsku a konec jarního...

Červen a červenec se v Japonsku každoročně nese ve znamení deště....

Více
28. února 2017

Zakládání nového školního klubu v Japons...

Minulý semestr se nesl ve znamení nových zkušeností, jelikož...

Více
3. listopadu 2016

První týdny na Japonské univerzitě

Můj úplně první měsíc na vysoké škole právě skončil a nebyl speciální...

Více
Zpět na hlavní stránku

Probíhá ověření zadaných údajů. Nezavírejte, prosím okno prohlížeče a vyčkejte na dokončení.