Šest desítek stipendistů Nadace The Kellner Family Foundation míří v těchto dnech na 37 univerzit v Evropě, Spojených státech amerických a Asii

Šest desítek stipendistů Nadace The Kellner Family Foundation míří v těchto dnech na 37 univerzit v Evropě, Spojených státech amerických a Asii

V akademickém roce 2017/2018 získá podporu z projektu Univerzity rodinné nadace manželů Renáty a Petra Kellnerových 60 studentů. Nově získalo stipendium pro nadcházející akademický rok 23 studentů, kteří nastoupí do prvních ročníků. Dalších 37 studentů bude pokračovat s podporou nadace ve studiích, která započali v předchozích letech. Stipendisté míří například na University of Oxford, University of Cambridge, Yale University a další. Celkem za osm let trvání projektu získalo prostředky na školné a další náklady spojené s univerzitním studiem již 149 absolventů středních škol z celé České republiky.

Na stipendia rozdělí Nadace The Kellner Family Foundation v rámci projektu Univerzity každoročně řádově 10 milionů Kč. Od akademického roku 2009/2010, kdy projekt Univerzity vznikl, získalo stipendia již 149 studentů. Nejoblíbenější jsou mezi stipendisty univerzity ve Velké Británii (letos 36 podporovaných studentů), v České republice (12) a ve Spojených státech amerických (6 studentů). Dále vycestují do Nizozemí, Dánska, Japonska, Švédska a Švýcarska. Mezi stipendisty jsou i absolventi osmiletého gymnázia Open Gate, kteří na této škole studovali díky sociálním stipendiím. Jedním z nich je Tereza Milošová, která letos zahájí studia práv na University of Cambridge.

Během osmi let, kdy nadace manželů Kellnerových podporuje vysokoškolské studenty, dokončilo svá studia na vysněné univerzitě – ať už byla v České republice nebo kdekoli jinde na světě – přes sedmdesát mladých lidí. Je úžasné sledovat, jaké příležitosti jim kvalitní vzdělání nabízí a jak jej mladí dokáží využít. Od komerční sféry, přes kariéru vědce až po neziskový sektor a dráhu profesionálních umělců dělají absolventi projektu Univerzity čest a dobré jméno celé České republice.

Hana Halfarová

ředitelka projektů Univerzity a Open Gate v Nadaci The Kellner Family Foundation

O stipendia z projektu Univerzity se ucházelo v letošním roce 150 absolventů gymnázií a středních škol z celé ČR. Šedesátku vybraných studentů zveřejnila Nadace The Kellner Family Foundation na stránkách věnovaných projektu. Zde lze kromě stručného profilu najít také blogy se zážitky a zkušenostmi „starších“ stipendistů.

Mezi novými stipendisty je například Jakub Přibáň, který dokázal v květnu složit mezinárodní maturitu IB s plným počtem 45 bodů. Zařadil se tak mezi necelou stovku nejúspěšnějších studentů v celosvětovém srovnání. Svůj sen si plní také Tereza Rozumková, která v rámci studií oboru Game Art na De Montfort University ve Velké Británii bude moci rozvíjet svou vášeň k umění a videohrám. Jejím cílem je podílet se na tvorbě světu prospěšných her, díky kterým budou moci pomáhat lidé jak sobě, tak ostatním.

Chtěla bych rozvinout svůj koncept videoher pomáhajících lidem s duševními poruchami, pracovat na vývoji takových her, a tím také využít a zpestřit cenné znalosti, které jsem o psychologii nabyla na střední škole v Anglii.

Tereza Rozumková

studentka oboru Game Art na De Montfort University ve Velké Británii

Uvedla čerstvá stipendistka při svém pohovoru o udělení stipendia.

Studijní obory, které stipendisté v projektu Univerzity volí, zůstávají dlouhodobě stabilní – nejčastěji to jsou lékařské vědy, technické obory a ostatní humanitní a společenské obory. Jedinou výjimku v letošním roce je významné zvýšení zájmu o obor ekonomie a management, který místo jednoho stipendisty v loňském akademickém roce studuje letos 7 stipendistů.

Mezi 60 příjemci stipendií jsou letos nejčastěji studenti z Prahy (18 studentů) a Vysočiny (6). Ostatní stipendisté pocházejí ze Středočeského kraje (5), Ústeckého kraje (5), Olomouckého kraje (5), Moravskoslezského kraje (5), Jihočeského, Královéhradeckého a Zlínského kraje (po 3 stipendistech), Plzeňského a Libereckého kraje (2). Po jednom studentovi pochází z Jihomoravského kraje, Karlovarského kraje a ze Somálska.

Další tiskové zprávy

Všechny aktuality