Pro novináře| Tiskové zprávy| Pět let podporuje Nadace The Kellner Family...

Pět let podporuje Nadace The Kellner Family Foundation studenty univerzit: letos již 52 studentů

21. srpna 2013 Již pátým rokem podporuje Nadace The Kellner Family Foundation české studenty na prestižních zahraničních i českých univerzitách. Do programu Univerzity přijala 11 dalších studentů a finanční podporu v novém akademickém roce tak získá celkem 52 studentů. Češi, kteří získali finanční podporu Nadace The Kellner Family Foundation, studují například na University of Cambridge, University of Oxford, Columbia University a na dalších univerzitách především ve Velké Británii, USA a České republice. Na stipendia z projektu Univerzity poskytne nadace částku okolo 10 mil. korun ročně.

„Do projektu Univerzity jsme obdrželi přihlášky od zhruba stovky českých studentů, je tedy velmi složité vybrat ty, kterým podporu poskytneme. Správní rada nadace dle doporučení výběrové komise v letošním roce odsouhlasila finanční grant 11 novým studentům na základě jejich dosavadních akademických výsledků a odhodlání zúročit získané vzdělání. U studentů si všímáme i jejich aktivní práce pro celou společnost,“ řekla PhDr. Hana Halfarová, ředitelka projektů Univerzity a Open Gate v Nadaci The Kellner Family Foundation. Obory, kterým se věnují studenti podporovaní nadací, zahrnují velmi široké spektrum zájmů. Jsou to například atomová a částicová fyzika, molekulární a buněčná biologie, interiérový design, letecké inženýrství, klavírní hra, ekonomie a další.

V předchozím akademickém roce šest studentů z projektu Univerzity úspěšně dokončilo svá studia v zahraničí. „Absolventi zahraničních univerzit pomáhají nově zařazeným studentům co nejlépe odstartovat jejich univerzitní studium, často daleko od domova a v odlišném kulturním prostředí,“ dodává Hana Halfarová.

Stipendia z projektu Univerzity uděluje Nadace The Kellner Family Foundation jedenkrát do roka. Uzávěrka přihlášek do příštího kola je 31. května 2014. O udělení grantu rozhoduje správní rada nadace na základě výběru a doporučení komise ve složení Renáta Kellnerová, prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D. a PhDr. Hana Halfarová. Ve druhém kole výběru se členové komise setkali s vybranými studenty při osobním rozhovoru. Správní radu tvoří zakladatelé nadace Petr Kellner a jeho manželka Renáta; a Jan Leiner.

Počet studentů v projektu Univezity

Kritéria, která posuzuje správní rada nadace:

• Dosavadní akademické výsledky; výsledky soutěží; potvrzení o jazykových znalostech
  • Prestiž vysoké školy nebo univerzity, na které bude žadatel studovat
  • Doporučení pedagogů
  • Esej na téma budoucích plánů
  • Práce studenta pro jeho okolí
  • Finanční situaci rodiny

Foto

Seznam univerzit a vysokých škol | studenti z České republiky podporovaní Nadací The Kellner Family Foundation v akademickém roce 2013/2014
USA | Columbia University in the City of New York, The Juilliard School of Music New York, Boston University, Northwestern University

Velká Británie | University of Oxford, University of Cambridge, Imperial College London, University of St Andrews, The University of Aberdeen, University of York, University College London, University of Glasgow, The University of Edinburgh, University of Exeter, University of Chester, Aberystwyth University,  Bath Spa University, University of Dundee, University of Abertay Dundee, The University of Warwick

Česká republika | Vysoká škola finanční a správní, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Empire State College,  Univerzita Jana Amose Komenského, Unicorn College, Vysoká škola hotelová

Francie | Reims Management School; Itálie |  Libera Accademia di Belle Arti; Německo | Hochschule für Musik Nürnberg, Technische Universität Dresden; Nizozemí | The Hague University; Španělsko | Universidad de Granada

Poznámka pro editory:
Nadace The Kellner Family Foundation, rodinná nadace Renáty a Petra Kellnerových, byla založena v roce 2009 s cílem podporovat především dlouhodobé vzdělávací projekty určené žákům základních škol a jejich učitelům, středoškolákům a vysokoškolákům i absolventům postgraduálního vzdělávání. Vyhledává a podporuje studijně nadané děti a mladé lidi vyrůstající v podmínkách, které jim ztěžují nebo neumožňují přístup ke kvalitnímu vzdělání.
Nadace poskytuje granty také českým vědcům a vědeckým týmům. Svou pomoc věnuje rovněž na obnovu filantropických tradic nebo kulturního dědictví v České republice.